Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak kip, esnek ve hoş bir kuruluşda olmalı, aldatıcı bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pürus” (saf harbi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüksek miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birbunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en özen etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada zevk maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime müheyya avlamak bâtınindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında bâtınilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde bâtıniliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu rutubet değerleri de kimisine göre gayet şayan ve bâtınilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken değişik bir insan bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir porte olduğunu ve asla bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk rutubet farkı arasında gidip gelmeden mecmu aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değustalıkimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize göre bu rutubet değerleri neyi değustalıktirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve bâtınimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, bâtınimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna devran ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yerinde porte bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül vasati 6 kamer içinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tevdi üzerine kurulu bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı bâtınin belirli bir devran içinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca bir küme sıcaklık değustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti yağdırmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu porte iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in baki ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en yerinde yöntem olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüksek rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir rutubet kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.